duminică, 3 iulie 2011

Curs IT_Povestire Digitală


           În perioada 6 -17 iunie 2011 au avut loc cursurile cu prima grupă de participanţi de vârsta a treia. Timp de 3 ore/zi, vârstnicii au învăţat noţiunile de bază în utilizarea unui calculator, crearea unei adrese de e-mail, discuţii în timp real prin utilizarea mesageriei instant: Yahoo Messenger, crearea de poveşti digitale cu ajutorul programului Movie Maker.




           Filmuleţele realizate de aceştia în cadrul proiectului Extending Creative Practice, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul de Învăţare pe parcursul vieţii, Dimensiunea de dezvoltare profesională a adulţilor: GRUNDTVIG, au fost vizualizate în faţa unui public format din bibliotecari ai bibliotecii judeţene, voluntari ai Centrului Europe Direct Târgovişte, mass-media. 




           




Proiectul este implementat de un consorţiu cuprinzând Colegiul Goldsmith din Londra, Anglia, Fundaţia Progress din Bistriţa, România, Fundaţia Mitra din Slovenia, Centrul pentru Sociologie Urbană din Londra şi Laurea din Finlanda. Durata de implementare este 2010-2012 iar obiectivul programului este folosirea metodologiei DigiTales prin incluziunea digitală a persoanelor de vârsta a treia. 

Proiectul "Digital Storytelling"

Timp de trei zile am fost instruiţi în utilizarea programului Movie Maker în cadrul Colegiului Goldsmith.





Un exerciţiu necesar mai ales că participanţii la curs erau din trei ţări.


După ce am făcut cunoştinţă şi ne-am bucurat de aerul curat al dimineții am urcat în sala de curs unde am aflat mai multe detalii cu privire la proiect. 
Următorul pas a fost prezentarea obiectului favorit. 
Fiecare a pezentat povestea obiectului: vereghetă, telefonul Smarty, Master Yoda, eşarfa portocalie, cercei din lemn, etc.




 

Londra, venim!



Pregătire profesională continuă şi pentru formatori!!!

Fundaţia IREX împreună cu parteneri din trei ţări din Uniunea Europeană (Colegiul Goldsmith - Londra, Mitra - Slovenia, Centrul pentru Sociologie Urbană - Londra şi Laurea - Finlanda), prin Fundaţia Progress din România, desfăşoară un proiect finanţat de intiaţiva Grundtvig în cadrul programului european de învăţare continuă (Lifelong Learning Programme).
Scopul acestui program este utilizarea „povestirii digitale” (digital storytelling) ca un mijloc de a spori gradul de utilizare a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor (TIC) în rândul cetăţenilor de vârsta a III-a, având drept consecinţă un mai mare grad de implicare a acestora în societate.
Folosind tehnica numită “digital storytelling” (povestire digitală) organizatorii propun să ducă mai departe, în format digital, poveştile ce merită povestite. Durata de implementare este 2010 - 2012.

Lista participanţilor din cadrul bibliotecilor judeţene este:

Pentru luna aprilie (care au fost deja la Colegiul Goldsmiths, Londra):
  • CARMEN DANIELA NEAGU, Biblioteca Judeteana Ialomita
  • PAUL ZOT, Biblioteca Judeteana Bihor
  • VASILICA ANGHEL, Biblioteca Judeteana Dolj
  • FLORINA-IONELA ROTARU, Biblioteca Judeteana Dambovita
  • IULIA IRIMIA, Biblioteca Judeteana Buzau
  • MARIA CIOBANU, Biblioteca Judeteana Valcea
  • VIRGIL COJOCARU, Biblioteca Judeteana Neamt

Pentru luna noiembrie:
  • MARGARETA TATARUS, Biblioteca Judeteana Vrancea
  • NELA LILIANA STAMATE, Biblioteca Judeteana Constanta
  • TITINA-MARICICA DEDIU, Biblioteca Judeteana Galati
  • MANUELA DINICA, Biblioteca Judeteana Constanta
  • MARIANA BRESUG, Biblioteca Judeteana Bacau
  • FLORINELA ANCA VASILESCU, Biblioteca Judeteana Sibiu
Detalii puteţi găsi accesând:
- http://www.digi-tales.org.uk/
- http://blog.biblionet.ro/category/training/training_grundtvig/
- http://www.biblionet.ro/show/index/k/98/a/1887

    Pasul următor_Bazele serviciilor noi de bibliotecă!

    Bibliotecarul este un intermediar activ între utilizator şi multiplele surse de informare.
    Educaţia profesională continuă a noastră, a bibliotecarilor este indispensabilă pentru asigurarea celor mai bune servicii de bibliotecă.
    De aceea meseria trebuie făcută cu pasiune, viziune, mai ales entuziasm şi pledoarie în fața autorităților pentru obținerea resurselor necesare desfășurării activității.
     Al doilea curs la care au participat cei 30 de bibliotecari, intrați în programul Biblionet - lumea în biblioteca mea, s- a numit "Bazele serviciilor noi de bibliotecă".