sâmbătă, 2 iulie 2011

Primele cursuri!


Centrul de formare are doi formatori, pregătiți prin programul Biblionet: Faur Ileana şi Rotaru Florina.
Primul curs de instruire gratuită "Tehnologia informaţiei şi administrarea bibliotecii", în cadrul Programului naţional Biblionet - Lumea în biblioteca mea, organizat de Centru de formare, a avut loc în vara anului trecut, iar tinerii traineri au fost coordonați de Laura Rusu - director al ATPD și trainer la EOS Timisoara. 



Inaugurarea Centrului de Formare_Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa

Pe 10 iunie 2010, ora 10.00, la Biblioteca Judeţeană "I. H. Rădulescu" Dâmboviţa a avut  loc deschiderea oficială a "Centrului de formare profesională" din cadrul Programului "Biblionet - lumea în biblioteca mea". Acesta este echipat cu tehnică de calcul de ultimă generaţie,  cu sprijinul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.
Pe lîngă furnizarea tehnicii necesare (calculatoare şi software) proiectul prevede şi organizarea de cursuri de formare pentru bibliotecari, în cadrul cărora aceştia se vor familiariza cu tehnica modernă şi vor învăţa cum să asigure servicii de calitate în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea.

Biblionet - pasul către modernizare!


Biblionet este un program de cinci ani care facilitează românilor accesul gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România.
Prin cursurile de formare și tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii în comunitățile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autoritățile locale și naționale și bibliotecile din țară. Pentru a-și atinge acest obiectiv, Biblionet se va concentra pe patru componente principale ale programului:
1. Facilitarea accesului public la informație;
2. Pregătirea bibliotecarilor din bibliotecile publice;
3. Promovarea valorii bibliotecarilor pentru comunităţi;
4. Asigurarea sprijinului guvernamental.

Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Partenerii Biblionet vor elabora materiale de formare şi vor crea un sistem de pregătire profesională care să îi ajute pe bibliotecari să introducă noi servicii şi să dezvolte inovaţia în sistemul de biblioteci publice. Cursurile de formare îi vor ajuta pe bibliotecari să devină experţi în adaptarea noilor tehnologii la nevoile comunităţilor.

Cursuri de formare în utilizarea calculatorului pentru bibliotecarii români.
Prin înfiinţarea a 41 de centre de formare în cadrul bibliotecilor judeţene, Biblionet va furniza sistemului de biblioteci publice din România infrastructura şi materialele de curs pentru utilizarea calculatorului, care îi vor ajuta pe bibliotecari să îndrume mai bine utilizatorii bibliotecilor în privinţa calculatoarelor şi Internetului.

Începând cu 2 august 2010, locuitorii judeţului Dâmboviţa au acces gratuit la Internet
În urma aplicării proiectului  ”Biblionet – lumea în biblioteca mea”, Biblioteca Judeţeană "I. H. Rădulescu" a primit 10 calculatoare, căşti, webcam-uri, un scanner şi o imprimantă.
Odată cu intrarea în acest proiect a fost înființat și Centrul de formare al bibliotecii, dotat cu echipamentul necesar.

  Vă aşteptăm!
„Obiectivul programului Biblionet este de a facilita accesul populaţiei la instrumentele tehnologiei informaţionale, pornind de la faptul că 64% dintre români nu au folosit niciodată Internetul”.
  Paul Baran - Director Biblionet